
Tweedehands winkeltrends in Nederland – Waar en wat kopen we?
Wij Nederlanders krijgen graag waar voor ons geld. Van onze flessenlikker tot het altijd delen van de rekening, we staan erom bekend dat we tot de zuinigste mensen van Europa behoren.
Maar we vinden het ook belangrijk onze milieu-impact te beperken en gebruikte producten een nieuw leven te geven, waardoor we uitblinken in tweedehands winkelen.
In mei 2022 gaf 44% van de nederlanders aan dat ze de afgelopen 12 maanden iets tweedehands hadden gekocht, terwijl in 2019 75% aangaf dat ze bereid waren tweedehands te kopen.
We vroegen ons af hoe zuinig we nu precies zijn, dus storten we ons op de gegevens van Marktplaats om de meest verkochte tweedehands artikelen in Nederland te ontdekken. Hierbij hebben we gekeken naar welke provincies en gemeenten online de meeste gebruikte spullen verkopen.
Daarna verzamelden we gegevens van detelefoongids.nl, waar we alle antiek- en tweedehands winkels uit het land opzochten om ons een completer beeld te geven van onze gewoonten om tweedehands te kopen en de fysieke beschikbaarheid ervan.
De zuinigste steden in Nederland
Volgens een onderzoek in 2019 geeft meer dan de helft (51%) van de mensen in Nederland er de voorkeur aan hun gebruikte producten online te verkopen. Terwijl de andere helft geen voorkeur heeft voor online of offline verkopen.
Om meer inzicht te krijgen in de doorverkoop in het land, keken we naar zowel online als offline gegevens, met name naar het aantal tweedehands winkels, antiekwinkels en online advertenties in de 50 grootste steden. Vervolgens hebben we deze gegevens aangepast op basis van het inwonertal en hebben we de steden gerangschikt naar hoe zuinig ze zijn in verhouding tot het aantal mensen dat er woont.
We wogen onze indexscore in het voordeel van de fysieke winkels, omdat die meerdere producten bevatten voor meerdere klanten, tegenover online advertenties die alleen individuele producten tonen. En omdat we liever online verkopen, zegt het meer wanneer een Nederlandse stad zuinig genoeg is om ook offline tweedehands en antiekwinkels te steunen.
Met dat in gedachten zijn onze top 10 zuinigste steden in Nederland:
- Almelo
- Apeldoorn
- Eindhoven
- Lelystad
- Amsterdam
- Haarlem
- ‘s-Hertogenbosch
- Deventer
- Veenendaal
- Gouda
Met 27 vlooienmarkten in het land is Nederland een van de beste plaatsen in Europa voor liefhebbers van antiek en vintage vibes. En dat is te zien in onze stedenranglijst.
Almelo staat bovenaan de ranglijst voor zuinigheid, op slechts 15 minuten van de Weerselose markt. Apeldoorn op nummer twee, is de thuisbasis van de Antiek- en Curiosamarkt Apeldoorn, de grootste antiek- en curiosamarkt van Nederland. En het op de derde plaats staande Eindhoven heeft zijn oude Catharinamarkt op het Catharinaplein voor tweedehands koopjesjagers
Het is logisch dat deze markten, winkels en online advertenties een plaatselijke cultuur voor bewust en zuinig winkelen weerspiegelen.

Meest populaire tweedehands artikelen die te koop worden aangeboden
Bijna 90% van de mensen in Nederland heeft ten minste één keer in hun leven één van hun bezittingen aan een ander verkocht (of geprobeerd te verkopen) en meer dan 75% staat open voor het kopen van tweedehands producten. Het is dan ook geen verrassing dat platforms als Marktplaats hier erg populair zijn geworden.
Bij het doorzoeken van de gegevens over woonartikelen en interieur op Marktplaats, en de meer dan 37.000 advertenties, hebben we de top 10 categorieën en top 10 artikelen gevonden die vandaag op het platform worden doorverkocht.
Met een streven naar milieuvriendelijkheid en een hoog vaardigheidsniveau in doe-het-zelven, kiezen Nederlanders graag tweedehands artikelen voor goedkopere verbeteringen aan hun huis.
Top 10 categorieën voor doorverkoop

- Banken en stoelen – 3.653 advertenties
- Stoffering – 3.389
- Lampen – 3.386
- Bureaus – 3.246
- Tafels – 3.177
- Kasten – 3.083
- Badkamer – 3.018
- Slaapkamer – 3.003
- Woonaccessoires– 2.674
- Keuken – 2.673
De gegevens over tweedehands advertenties weerspiegelen de wens om milieuvriendelijk te zijn, gecombineerd met een hoog vaardigheidsniveau in doe-het-zelf. Met deze top 10 categorieën zetten we de basis van woningverbetering op een rijtje.
Als we bovenaan naar de categorie Banken en Stoelen kijken, zien we dat stoelen de overgrote meerderheid van de advertenties innemen – wat logisch is. Stoelen zijn vrij eenvoudig op te knappen en een likje verf te geven, maar banken zijn dure meubelstukken die meer onderhoud en reiniging vergen.
De hoge rangschikking voor Stoffering, vooral vloerbedekking, tapijten en lampen zou verklaard kunnen worden door de beruchte gewoonte van Nederlanders om bij verhuizing het laminaat en de verlichting mee te nemen. Als nieuwe bewoners iets moeten vinden om op te lopen en de kamer mee te verlichten, kunnen ze in Nederland wat geld besparen door tweedehands kopen.
Er is een grens aan ons doe-het-zelven. Met het niveau van vakmanschap dat nodig is om een goede tafel te maken, zullen veel mensen waarschijnlijk liever tweedehands kopen dan er zelf een maken.
Bovendien laten de vele antieke houten ladekasten in de categorie Kasten zien dat Nederlanders een nog langer leven geven aan tweede, derde en misschien zelfs vierdehands spullen (en hout besparen).
Top 10 artikelen voor doorverkoop

- Bureau – 1.922 advertenties
- Stoel – 1.588
- Bed – 1.356
- Kast – 1.226
- Vloerkleed – 1.004
- Ladekast – 973
- Bedframe – 967
- Vloeren – 888
- Salontafel – 791
- Eettafel – 783
Hier hebben we het eerder over specifieke tweedehands artikelen die te koop zijn dan over categorieën. Ook hier zijn alle artikelen voor huis en inrichting.
Om een idee te geven van hoe populair deze top 10 artikelen zijn: ze nemen 43% van de hele voorraad in beslag.
Met bureaus en stoelen op de eerste en tweede plaats zou het niet gek zijn te denken dat we alleen maar willen zitten en de hele tijd werken, maar we krijgen ook de meeste slaap ter wereld, met een gemiddelde van 8 uur en 12 minuten.
Een van de meest verkochte tweedehands artikelen moet dus wel het bed zijn, maar met bedframes in de top 10 zijn er sommige verkopers die een grens trekken als het om de verkoop van tweedehands matrassen gaat.
Het vaardigheidsniveau van de gemiddelde Nederlandse doe-het-zelver is waarschijnlijk niet hoog genoeg om een goede salon- of eettafel te maken, dus is het verstandiger om online op zoek te gaan.
Daarnaast gebruiken ze meestal veel materialen, vaak hoogwaardig hout of glas. Omdat wij Nederlanders niet graag dingen verspild zien worden, bieden we ze online een nieuw leven.
Provincies waar de meeste gebruikte artikelen worden verkocht

Na meer dan 37.000 advertenties van Marktplaats te hebben verzameld, hebben we per locatie uitgezocht in welke provincies en gemeenten de meeste tweedehands spullen worden verkocht.

We hebben onze top 10 provincies gerangschikt naar het aantal advertenties dat er in elk is, en ze aangepast aan hun inwonertal.
Met 7.654 advertenties en een bevolking van 1,116 miljoen heeft Limburg de hoogste score van het land: 68,6 advertenties per 100.000 mensen. Zelfs met een betrekkelijk kleine bevolking (de op zeven na grootste) verhandelen Limburgers meer tweedehands spullen dan wie dan ook. Daarmee liggen ze ver voor op de rest van het land wat tweedehands verkoop betreft.
De meest populaire artikelen in de zuidelijke provincie zijn allemaal op de slaapkamer gericht: bedframe, bed en ladekast. Bedframes en bedden zijn echter verreweg de populairste artikelen in de provincie, samen goed voor 45,23% van de top 10 advertenties.
PMet een aanzienlijk lagere score dan Limburg, met minder advertenties en een grotere bevolking, is Noord-Holland onze tweede meest commercieel ingestelde provincie. De score is 25,9 advertenties per 100.000 mensen.
De populairste artikelen hier zijn Bureaus, Kasten en Bedden. Wat bijna dezelfde rangschikking is als de top 10 artikelen in het hele land, behalve dat Stoelen op de vierde plaats staan in plaats van op de tweede.
Flevoland heeft veel koopkracht voor zijn grootte. Er zijn slechts 1.070 advertenties in de provincie, maar met de kleinste bevolking geeft dat een score van 25,7 advertenties per 100.000 mensen.
Flevolanders zijn ook een uitzondering als het om verkochte artikelen gaat. Hoewel hun derde meest verkochte artikel, Kasten, hen in lijn brengt met de rest van het land, komen de twee populairste artikelen, Ledlampen en Showroommodellen, helemaal niet voor in de landelijke top 10. Flevoland is zelfs de populairste plaats om tweedehands showroommodellen te kopen, met 45 van de in totaal 75 advertenties in het land.
Gelderland is de op twee na grootste provincie naar inwonertal (2,072 miljoen) en heeft het op drie na grootste aantal advertenties (5.065), wat neerkomt op 24,4 advertenties per 100.000 mensen.
In tegenstelling tot Flevolanders sluiten Gelderlanders zich aan bij de rest van het land. Hun drie meest aangeboden artikelen zijn Bureaus, Ladekasten en Stoelen – die alle in de landelijke top 10 voorkomen.
Overijssel, dat op een haar na de vierde plaats pakte, werd op het gebied van tweedehands handel maar net verslagen door Gelderland. Met een vijfde plaats zijn de 2.820 advertenties verdeeld over 1,156 miljoen inwoners, wat neerkomt op 24,39 artikelen per 100.000 mensen.
En hoewel de top drie artikelen (Vloerbedekking, Salontafel en Bureaus) in de landelijke top 10 stonden, is Vloerbedekking met 342 veruit het meest aangeboden artikel, goed voor 30,48% van de top 10 artikelen in de provincie. Overijssel is ook uniek, aangezien het de enige provincie is waar Deuren en Auto’s in de top 10 staan.
Met 20,6 advertenties per 100.000 mensen komt Utrecht op de zesde plaats voor beschikbaarheid van tweedehands spullen, die Noord-Brabant net verslaat, met een iets hogere score.
De top drie van de provincie zijn Bureaus, Ladekasten en Vloerbedekking en volgt daarmee de nationale trend voor woonartikelen en interieur-benodigdheden. Utrecht is de enige provincie die vitrinekasten in zijn top 10 heeft. Misschien hebben de bewoners niet meer zoveel om te laten zien als vroeger?
Hoewel Noord-Brabant het derde hoogste aantal advertenties heeft – met 5.183 – heeft het ook het tweede grootste inwonertal, met 2,545 miljoen, wat hun score terugbrengt tot een schamele zevende plaats als het gaat om het aantal advertenties per inwoner.
De top drie artikelen van de provincie zijn Vloerkleed, Bureau en Kast. Maar ze verkopen online verreweg de meeste vloerkleden, namelijk 471 van de 1.004 van het land. Dat is 47% van de Nederlandse markt voor tweedehands vloerkleden op Marktplaats.
Met het op een na kleinste inwonertal, namelijk 492.167, heeft Drenthe ook het laagste aantal advertenties in onze top 10, in totaal 973. Daarmee staan ze op de achtste plaats met 19,8 advertenties per 100.000 inwoners.
Drenthe is ook de enige provincie die geobsedeerd is door tweedehands koelvriescombinaties. Het is hun populairste artikel, gevolgd door Stoelen en Kasten – en de enige provincie die het in hun top 10 heeft staan. Drenthe heeft 40% van de koelkast-vriezer advertenties in handen.
De noorderlingen in Friesland houden wel van online verkopen, alleen niet zo veel als de rest van het land. Met slechts 1.042 advertenties voor hun 649.944 inwoners, hebben ze een score van 16 advertenties per 100.000.
Ook hun top 10 favoriete tweedehands artikelen is tamelijk gelijkmatig verdeeld. De top drie bestaat uit Rugzakken (45 advertenties), Ledlampen (38) en Bureaus (37), waarbij de overige categorieën slechts iets minder advertenties hebben.
Onderaan de top 10, maar nog steeds boven Groningen en Zeeland, staat Zuid-Holland. De dichtstbevolkte provincie van allemaal heeft een respectabele 5.697 advertenties, maar door zijn enorme omvang heeft het een lage score van 15,3 advertenties per 100.000 mensen.
Evenals in de rest van het land zijn de populairste artikelen van Zuid-Holland Stoelen, Bureaus en Bedden.
Gemeenten die de meest gebruikte artikelen verkopen

De gemeente met de meeste advertenties in het land behoort tot de hoogst scorende provincie. Maasgouw, in Limburg, is het epicentrum van de online doorverkoop van Nederland. Met 6.424 advertenties neemt het maar liefst 46,56% van de advertenties in de top 10 gemeenten in beslag.
Goedkoop slapen is belangrijk in deze gemeente. Bedden en bedframes nemen 49% van de top 10 artikelen in beslag. En met 937 bedframes te koop in Maasgouw van de 939 in de hele provincie, weten we nu waar ze allemaal verkocht worden.
Hoewel Amsterdam de tweede plaats op de ranglijst inneemt en een handelsknooppunt op zich is, ligt het nog ver achter Maasgouw wat online tweedehands advertenties betreft.
De Amsterdammers zijn echter anders, in die zin dat ze liever een goed tweedehands bureau verkopen dan een tweedehands bed. 20,82% van de tweedehands advertenties in de gemeente bevat namelijk bureaus.
De Rotterdammers daarentegen zitten liever lekker dan dat ze werken of slapen, met 22,05% van hun top 10 advertenties die aan stoelen gewijd zijn.
De rest van de top 10 gemeenten hebben evenredig verdeelde aantallen advertenties over hun populairste artikelen, die vooral stoelen, bureaus, kasten en tafels bevatten. Behalve in Utrecht, waar ze veel meer van vloeren houden dan van wat dan ook (137 advertenties), en Nijmegen, waar gebruikte bureaus populairder zijn dan elk ander artikel (199 advertenties).
Verantwoord doorverkopen
Dus, wat hebben we geleerd?
Wij Nederlanders zijn niet alleen zuinig, we weten ook hoe we een beetje extra geld kunnen verdienen, en uit wat we verkopen blijkt dat we een verstandige bevolking zijn.
De populairste tweedehands artikelen die te koop worden aangeboden zijn de dingen die we werkelijk nodig hebben, niet alleen de dingen die we verlangen. De meest voorkomende advertenties waren voor stoelen, bureaus, bedden, vloerbedekking en kasten. Met andere woorden, de essentiële dingen voor een huis.
Als het gaat om de extra's die van een huis een thuis maken, zijn we nog steeds zuinig.
Onze steden bieden een goede toegankelijkheid tot tweedehands spullen, met antiekwinkels, beurzen en rommelmarkten op steenworp afstand. De mogelijkheid om online te verkopen lijkt de tweedehandsmarkt alleen maar te hebben versterkt in plaats van te vervangen.
De variatie over het hele land laat zien dat Limburgers, vooral in Maasgouw, veel professioneler zijn in online koopjesjagen en doorverkopen dan de rest van het land.
En de welvaart per provincie lijkt geen verschil te maken. Hoewel de inwoners van Flevoland, de op twee na armste, de grootste doorverkopers zijn; zijn de rijksten, in Noord-Holland, de op een na zuinigste.